Στον αέρα η κατάργηση της βίζας

Στον αέρα η κατάργηση της βίζας

Αρ. Πρωτ. 6932/03.03.2010

Προς Υπουργό:

- Εξωτερικών

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μην καταργηθεί τελικά η βίζα, για τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ. Με πρόσχημα την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον της χώρας τους μετά και την τελευταία απόπειρα στο αεροσκάφος της Αεροπορικής Εταιρείας Delta, Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν μετέωρο το θέμα της κατάργησης της θεώρησης των διαβατηρίων για όσους Έλληνες επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το συγκεκριμένο αίτημα, βρισκόταν αρκετά χρόνια στην ατζέντα της ελληνοαμερικανικής διπλωματίας, με την υπογραφή πρωτοκόλλων και συμφωνιών.

Όμως, ενώ όλες οι διαδικασίες είχαν φτάσει στο τελικό στάδιο από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να υπογραφεί επιτέλους η αντίστοιχη συμφωνία για την πολυπόθητη κατάργηση της βίζας, η σημερινή κυβέρνηση, θέλοντας να δώσει επικοινωνιακό και μάλλον «φαντασμαγορικό» χαρακτήρα στην όλη τελετή, καθυστέρησε τις υπογραφές όταν έπρεπε, με αποτέλεσμα η πρόσφατη τρομοκρατική απόπειρα να προλάβει τις εξελίξεις. Το αποτέλεσμα ήταν να εμπλακεί η υπόθεση, να καθυστερεί  η υπογραφή της κατάργησης της βίζας και έτσι το θέμα να παραμένει μετέωρο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιο ακριβώς σημείο της διαδικασίας βρισκόμαστε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, αναφορικά με την κατάργηση της θεώρησης των διαβατηρίων (βίζας) για όσους Έλληνες επισκέπτονται τις ΗΠΑ;

Απάντηση Υπουργείου